dinsdag 28 januari 2014

Gin Tonic

In de 19de eeuw werd kinine gebruikt door de soldaten en officieren van de British East India Company als middel tegen malaria. Maar omdat kinine op zich zeer bitter is werd hier een mengeling van water, citroensap (of limoensap) en suiker aan toegevoegd om het wat drinkbaarder te maken. De soldaten kregen ook hun dagelijkse dosis gin en deze werd hier al snel aan toegevoegd en zo werd de gin tonic uitgevonden. Tegenwoordig wordt kinine niet meer gebruikt als middel tegen malaria en is de hoeveelheid kinine in tonic drastisch verminderd.

Voor een gin tonic is niet echt een officiëel recept, maar volgende verhoudingen worden meestal gebruikt: 1:1, 1:2, 1:3, 2:3. Onze eigenste Manuel Wouters zegt in z'n boek "It's Gin O'Clock" om 4,5 cl gin te gebruiken en 12,5 cl tonic. Uiteraard bepaal je nog steeds zelf je favoriete verhouding.

De garnering is nog steeds een discussie, want de ene fabrikant van gin zegt limoen en de andere citroen, hoewel in Europa en vooral in het VK wordt meestal citroen gebruikt omdat deze hier makkelijker en goedkoper verkrijgbaar zijn.

De ingrediënten:
- Gin (4,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Tonic (12,5 cl) (Fever Tree)
- Citroen (1-2 stukje(s))
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, voeg de gin toe en vul aan met tonic. Garneren doe je met een schijfje citroen.


Bij deze foto is blijkbaar wat misgelopen, ....

Een klassieke en kruidige combinatie. Afgelopen zomer en nu nog steeds is de gin tonic een enorme hype geworden en zijn er zoveel combinaties mogelijk van gins en tonic. Elk merk heeft z'n eigen smaakprofiel en dit kan met een bepaald merk van tonic het beste tot uiting komen. Voor wie zich daar liever niet bezig met wil houden kan je uiteraard gewoon genieten van een eenvoudige gin met je eigen favoriete tonic.

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten